Uncategorized

Hallbergs Guld

Allt om guld smyckenH

Guld är ett fantastiskt slitstarkt grundämne, det är en ädel metall som inte oxiderar, den kan därav inte rosta och den är extremt kemisk tålig. Det är en mycket tung metall men samtidigt den mest formbara av alla kända metaller. Endast ett gram guld kan dras ut till en 3000 meter lång tråd.

För att göra guldet starkare och mer praktiskt att använda legerar (smälter) man ihop guld med andra metaller. 18K guld innebär att legeringen innehåller 75% guld. Smycken med 18K guld är mycket mer slittåliga och mindre mjuka än rent guld. I Sverige består smycken i 18K vanligen av 75% guld, 16-17% koppar och 8-9% silver. Sedan 1999 måste legeringen innehålla minst 9K för att få kallas för äkta guld. Det vanligaste är dock 14 eller 18 karat.

Ordet karat kommer från att man förr i tiden värderade guldmynt efter hur stor guldhalt myntet innehöll, ju högre guldhalt desto mer var myntet värt. Man håller fast vid traditionen och anger fortfarande guld i karat istället för i procent.

Smycken i vitt guld är mycket populärt som ett mindre kostsamt alternativ till smycken i platina. Vitt guld är en legering av guld och vitmetall. I Sverige är det vanligt att gulden legeras med palladium för färg och koppar för hållfasthet.

Guldsmycken är vackert, exklusivt, hållbart och behåller sitt värde! Kanske är det just därför guldringar har blivit så populärt vid förlovning och som vigselring.

På jakt efter vackra vigselringar? I över 50 år har Flemming Uziel hjälpt folk att hitta den perfekta ringen till sin partner. Spana in Flemming uziel vigselringar här.

Kommentarer inaktiverade för Hallbergs Guld